Napelemes rendszerek, inverter, támogatás, megtérülés.

Szponzorált tartalom

napelemhez inverter
napelemhez inverter

Napelemhez inverter – e témában kért segítséget tőlem a minap egy kollégám. Tudja, hogy érdeklődőm a környezetvédelem iránt és hogy elkötelezett vagyok a Föld védelméért. Az én házamon is napelemek vannak, így nem kell áramszámlát fizetnem és még a bolygót is óvom. Ő is tanakodott azon, hogy napelemes rendszert szereltet fel a háztetőre, és érdeklődött, hogy mit tegyen. Napelemhez inverter kérdésben annyit tudtam neki javasolni, hogy kérje a https://napelempalyazatok.hu/ szakembereinek segítségét.

Miért oldanánk meg mi magunk olyan dolgokat, melyekhez nem értünk? A napelemes rendszer pontosan ilyen. Persze nem árt, ha az ember tisztában van az alapvető dolgokkal, de a többit érdemes szakemberre bízni. Ilyen például az inverter kérdésköre is. A napelemes rendszerek telepítésének gondolatával sokan kacérkodnak. Gondoljunk csak bele!

Környezetbarát, takarékos, nincs villanyszámla, nincs függés az áramszolgáltatótól. Ráadásul vannak pályázatok, vannak támogatások, melyek mind segítenek a költségekben. Vagy vissza nem térítendő támogatással vagy nulla százalékos hitellel. Nem véletlen, hogy egyre több családi házra telepítenek napelemet. Ez a jövő. Környezetvédelmi szempontból és minden más szempontból is.

A napelemes rendszerek 8-10 év alatt megtérülnek. Hogy hogyan? Úgy, hogy a napsütéses órákban folyamatosan termelik az áramot. És pont. Ami felesleges, azt az áramszolgáltató úgymond megvásárolja és kifizeti. Tehát mi is energiatermelőkké válunk, ha napelemünk van. Persze az egésznek nem ez a célja, hisz a szolgáltató sokkal olcsóbban veszi meg az áramot, amit mi termeltünk. A napelemes rendszerek elsődleges célja, hogy annyi áramot termeljünk, amennyire mi magunknak, a mi háztartásunknak szüksége van.

Ehhez pedig, hogy megállapítsuk, hogy mekkora rendszert is kell telepíteni az otthonunk energiaellátására, bizony szakember segítségére van szükség. Egy szakember tudja ugyanis felmérni az otthonunkat, vagy épp egy ipari üzemet. Ő állapítja meg a tájolás alapján, hogy mennyi ideig éri majd a nap, milyen a dőlésszöge. És egyáltalán, hogy a tetőszerkezet, illetve az egész ingatlan szerkezete, állapota alkalmas-e arra, hogy napelemes rendszerrel legyen felszerelve.

Az érem másik oldala a fogyasztás. Meg kell előre vizsgálnunk, hogy mennyi áramot fogyasztunk egy átlagos évben. És fel kell tennünk magunknak azt a kérdést is, hogy a jövőben ez mennyiben fog változni. Tervezünk-e például házbővítést, ami miatt több energiát fogyasztunk majd. Vagy végzünk-e olyan beruházást, ami szintén ezzel jár. A sok-sok kérdés megválaszolása után aztán elindulhat a tervezés. És a kivitelezés. Ami általában nagyon rövid idő alatt lezajlik.

Tudom, hogy miután elhatározunk valamit, nagyon várjuk már, hogy kész legyen, de nem árt a türelem. Legyen inkább alaposan megtervezve, minden igényt, minden szempontot figyelembe véve. Mint hogy utána, később kiderüljön, hogy valahol hiba csúszott a számításba. Ilyen lehet a napelem inverterének mérete is, ami fontos kérdés, és erre csak a szakemberek tudnak jó választ adni. Annyit talán mégis elárulok, és ezt mondtam a barátomnak is. Hogy a jó minőségű, márkás napelemes rendszerre nem szabad sajnálni a pénzt. Sajnos sok a kétes minőségű napelem és inverter, ezek azonban hamarabb elromolhatnak, nem mindig nyújtják az ígért teljesítményt. Szóval nem szabad sajnálni a pénzt. Ha pedig profi szakembereket szeretnénk, érdemes felkeresni a https://napelempalyazatok.hu/-t.